Aarón Zapico

Aarón Zapico

IV Curs de Cant renaixentista i barroc - 2024

Aarón Zapico és un director d’orquestra espanyol amb un innegable estatus com a especialista en el repertori barroc i clàssic, elogiat per les seues audaces i innovadores propostes artístiques. Durant més de dues dècades ha contribuït definitivament a la recuperació del patrimoni musical espanyol i a la revitalització del sector de la música clàssica a través d’avantguardistes programes.

En l’actualitat, la seua carrera està centrada en la direcció d’òpera i la música orquestral. Col·labora amb solistes de renom i se submergeix amb assiduïtat en la creació contemporània i projectes interdisciplinaris que combinen teatre, cinema o literatura. Els programes que dissenya reben constantment elogis per la seua originalitat, cohesió i qualitat.

Durant l’estiu de 2023 va captar l’atenció internacional en inaugurar el prestigiós Festival Internacional de Música i Dansa de Granada en el Palau de Carles V de l’Alhambra. La seua adreça de l’Orquestra Ciutat de Granada en un programa centrat en la figura del Quixot, que va incloure la representació escènica de l’òpera «El Retablo de Maese Pedro» de Manuel de Falla precedida per suites orquestrals de Boismortier i Telemann, va rebre grans elogis.

En la temporada 2023/24, tornarà al Teatre Real de Madrid dirigint l’òpera «La liberazione di Ruggiero dall’isola d’Alcina» de Francesca Caccini, en coproducció amb Teatres del Canal. També farà el seu debut al capdavant de la Real Filharmonía de Galícia, l’Orquestra de Còrdova i l’Orquestra Simfònica de Bilbao. En la temporada passada destaca el seu debut amb l’Orquestra de Castella i Lleó, en un programa teatral del barroc francés, concerts a la Ciutat de Mèxic amb l’Acadèmia de Música Antiga i el projecte de “El Messies Participatiu” a Granada i Madrid. En 2022 va dirigir a l’Orquestra d’RTVE en un programa que presentava un repertori únic de compositors espanyols des del Renaixement fins al segle XVIII i que incloïa obres de Mateo Flecha, Juan Crisóstomo de Arriaga, Doménec Terradellas i Juan Francés de Iribarren.

Com a director convidat, Aarón Zapico ha col·laborat en els últims anys amb orquestres com l’Orquestra Ciutat de Granada, l’Orquestra d’Extremadura, l’Orquestra Filharmònica de Màlaga, l’Orquestra Simfònica del Principat d’Astúries, l’Orquestra Simfònica de Galícia, Oviedo Filarmonía o l’Orquestra de la Ràdio Televisió Espanyola (RTVE). Entre els solistes vocals amb els quals ha treballat sobreïxen Ruth Iniesta, Maite Beaumont, Vivica Genaux, Carlos Mena, Christopher Lowrey, Carolyn Sampson o Hilary Summers. A més, és un convidat freqüent d’importants festivals europeus de música antiga, com el Festival Bach d’Eisenach, el Festival Händel de Halle o el Rudolfinum de Praga. El seu treball com a director convidat es veu complementat, a més, per la direcció musical i artística de Forma Antiqva, considerat un dels conjunts més influents d’Espanya.

Aarón Zapico va fundar Forma Antiqva en 1999 al costat dels seus germans Daniel i Pablo Zapico, amb els qui ha oferit actuacions en tota Europa, Àsia i Amèrica Llatina. En els seus innovadors programes, Forma Antiqva difumina les convencions tradicionals del concert i desafia els límits entre els intèrprets i el públic.

Nascut a Astúries, Aarón Zapico es va formar inicialment com a pianista clàssic en el Conservatori Superior del Principat, per a especialitzar-se després en música antiga i clau en el Real Conservatori de la Haia. Ha sigut professor en diversos conservatoris i universitats d’Espanya, Mèxic, Panamà, Costa Rica, Austràlia o Singapur. D’esperit inquiet, compromés i emprenedor, ha creat associacions i plataformes per a la protecció dels drets dels músics, iniciat projectes socials que utilitzen la música com a element integrador i, fins i tot, fundat el primer concurs de música antiga d’Espanya.

La seua carrera ha rebut nombrosos premis i reconeixements de la premsa, ràdio i televisió, així com d’ajuntaments, associacions de músics, festivals i fundacions culturals en tota Espanya. Entre aquests guardons es troba el Premi al Millor Director de l’Associació de Grups Espanyols de Música Antiga en 2019. La seua extensa discografia ha rebut múltiples nominacions per als Premis Internacionals de Música Clàssica.

Veus Antigues

28-31 de març