Després d’una profunda labor d’investigació i recuperació, en aquest projecte es recullen les villancets per a la professió de monges de Pasqual Fuentes Alcàsser, compositor aldaiero del segle XVIII. Mitjançant una visió en femení, histórica i actual, viatgem entre els segles XVIII i XXI, fugint del purament musical per a fer-nos reflexionar i revisar conceptes de género, polítics, socials i culturals.
El repertori, majorment inédit i recuperat pel grup, es reforça i contrasta amb el missatge mitjançant la dansa i el gest a través d’una proposta escènica singular.
Així doncs, la proposta uneix música, dansa i textos en un tot escènic de xicotet format i adaptable als diferents espais.
Son les llums i ombres d’un segle XVIII que sembla no estar tan llunyà a nostres dies.
PLANTILLA
Pilar Moral i Aurora Peña, sopranos
Marina Rodríguez-Cusí, mezzosoporano / Hugo Bolívar, alt
Enric Llorens i Victor Yusà, violins
Regina Fuentes, violoncell
Francesc Valldecabres, clavecí i direcció
Pila Mohedano, intèrpret escènica
Més sobre el projecte
El segle XVIII valencià és un dels més rics i més interessants quant als canvis profunds en matèria musical. Arran de la Guerra de Successió i l’establiment de la casa borbònica hi ha una situació de profunds canvis en tots els àmbits socials. L’arribada a la catedral de Pere Rabassa a principis de segle suposarà la introducció de l’estil modern italià, amb la incorporació dels violins i nous conceptes que havien sigut recollits i heretats de l’ambient austracista. Josep Pradas, nascut en Villahermosa (Castelló), va continuar la línia del seu predecessor i mestre, amb el fiançament de la forma de la nadala moderna, amb recitatius i àries que es mesclaven amb les tornades i cobles pròpies de la forma. A la mort de Josep Pradas, Pascual Fuentes va ocupar el càrrec de mestre de capella de la catedral.
Pascual Fuentes Alcàsser va nàixer a Aldaia en 1721 tal com podem veure en la documentació de la parròquia de l’Anunciació d’Aldaia, el dia 15 de maig del mateix any. Fill de Victoriano Fuentes Folgado i María Alcàsser Taberner, va ser el tercer de sis germans. El 1731 comença la seua formació en la catedral de València, primer com infantillo i més tard com a mosso de capella i acòlit. En 1746 entra a treballar en la catedral d’Albarrasí com a tenor i pocs mesos després és nomenat mestre de la capella musical de l’església de Sant Andrés, a València, on possiblement va romandre fins a ser nomenat mestre de capella de la catedral de València en 1757, en morir el seu mestre Josep Pradas. En la catedral de València desenvolupa la seua carrera fins a la seua mort, en 1768.
Els segles XX i XXI ignoren al nostre compositor, possiblement pel judici tan poc favorable que fa Vicente Ripollés en 1935 de la seua obra. No obstant això, és una de les figures claus del huit-cents valencià i evidentment el compositor aldaiero més interessant de tots els temps. La lectura que hem fet dels textos de les seues obres evidencien una relació directa amb el seu entorn més pròxim i creiem fermament que la música té una qualitat peculiar per a dur a terme un projecte com aquest i vinculat a Aldaia, com el corrobora l’interés que ja en el segle XIX mostrara el també *aldaiero i geni musical Juan Bautista Guzman.
En 2018 celebrem el 250 aniversari de la seua mort, un moment òptim per a invertir esforços i il·lusions en la recuperació de la música d’un compositor valencià desconegut que va ser determinant en l’inici d’un període veritablement ric de la història de la nostra música. El projecte Pascual Fuentes Alcàsser (1721-1768) es plasmarà en la publicació de dos treballs discogràfics i la celebració d’unes jornades musicològiques a Aldaia.
ON HA SONAT ‘AFECTES D’UN ÀNIMA ENAMORADA’?
25/07/2019 – Castell de Vélez Blanco. Festival de Música Renacentista y Barroca de Vélez Blanco.
04/08/2019 – Castell del Papa Luna de Peníscola. Festival Internacional de Música Antigua y Barroca de Peñíscola.
13/08/2019 – Església de Maçaners (Saldes). Festival de Música Antica dels Pirineus.
14/08/2019 – Església de La Pobla de Segur. Festival de Música Antica dels Pirineus.