Cànons: Vicent Martín i Soler • Museu de Belles Arts de València

Programació Museu de Belles Arts de València

Dimecres 25 de setembre de 2024, 18:00 h
Museu de Belles Arts de València
Cànons: Vicent Martín i Soler

La col·lecció de 12 cànons publicats per l’editorial Artaria a Viena, sense data definida, amb la autoria del compositor espanyol Vicente Martín i Soler (1754-1806) contenen peces d’inusitada bellesa escrites per a tres veus iguals sense acompanyament instrumental.

El cànon sempre ha sigut emprada com una mena de broma per la majoria dels autors, ja que requereix un cert enginy i és divertit interpretar-los en les vetlades musicals del moment. La col·lecció de cànons del valencià tenen textos alegres i amorosos, però són ben interessants moltes vegades pel contacte i les referències a unes altres obres que tots coneixem.

Així doncs, el cànon número sis que porta per títol «E la fede degli amanti» conté dos elements que criden l’atenció. D’una banda, el text utilitzat [E la fede degli amanti menja l´llaurava Fenice che vaig veure sia ciascun ho diu dove sia nessun el sà] amb autoria de Lorenzo da Ponte i que després seria utilitzat per Mozart en el tercet del primer acte de la seua òpera Così fan tutte i per un altre, un fragment de la melodia que és exacte a l’ària de Fígaro del primer acte de Le Nozze di Figaro del compositor salzburgués Wolfgang Amadeus Mozart.

El que crida l’atenció és que els cànons van ser publicats presumptament cap a l’any 1780, previ a l’estrena del Così fan tutte amb llibret de da Ponte d’on és pres el text, i de les Noces de Fígaro, on apareix aqueix tema militar present en l’ària de Fígaro.

Música Trobada
Jenny Castro, soprano
Andrea Borzacchielo, baix
Jesús Navarro, tenor
Francesc Valldecabres, director

 • 00

  days

 • 00

  hours

 • 00

  minutes

 • 00

  seconds

Date

25 set. 2024

Time

18:00

Location

Museu de Belles Arts de València
Carrer de Sant Pius V, 9, 46010 València