Anònimes • FeMAP Tremp
FeMAP Festival de Música Antiga dels Pirineus
Dissabte 27 de juliol de 2024, 12:30 h
Espai Cultural La Lira, Tremp (Lleida)
Anònimes
anònim -a [anɔ́nim]
1. adj. Que no té nom d’autor.
Amb aquesta definició tan senzilla, el Diccionari Normatiu Valencià defineix aquest títol de programa que hui us proposem, amb un repertori sense autories ni grans noms, dates i llocs de naixement i mort.
Però la història d’aquest repertori va molt més enllà de la definició que ens ofereix el diccionari, ja que en la recerca que hem realitzat als arxius de la Seu i del Col·legi del Corpus Christi del Cap i Casal valencià hem trobat autèntiques joies que abracen estils ben diferents. Històries contades i ocultes d’un repertori molt del qual no sembla trobar un lloc propi en aquests arxius religiosos.
Evidentment, aquestes composicions ens fan reflexionar sobre aquesta manca de noms: des de l’oblit, la manca de necessitat, la quotidianitat, la immediatesa de la interpretació, la desconeixença de l’autor o fins i tot la voluntat expressa de l’anonimat.
El que és clar és que, a partir del material seleccionat, trobarem un ampli ventall de possibilitats sonores de que inclouen música religiosa, com la Salve Regina i les cantates i àries dedicades a la Mare de Déu de Gràcia, l’Assumpció o el Santíssim; instrumental, com és el cas de les tocates per a ministrers (que semblen adaptacions d’obres vocals), les recercades i fugues; música de caire tradicional com les danses del Pistolet (relacionada amb el bolero) i Cadena (un ball en rogle), pròpies del País Valencià al segle XVIII; i fins i tot música per a comèdies i obres teatrals, com és el cas d’aquest Afectos de odio y amor, per a un text de Calderón de la Barca, o possiblement la melodia dels bojos Ya llegó el caso, mosqueteritos, que sembla recordar la tonadilla Mosqueteritos míos, la pobre Cortinas.
Així doncs, us oferim una bona representació d’aquest calaix desastre poc interpretat i molt poc investigat pels musicòlegs però en què hem trobat autèntiques joies ben dignes de presentar-vos ara i ací. Un recorregut per la València setcentista amb músiques inèdites d’autors (o autores, per què no?) dels dos arxius musicals més importants de la ciutat.
Música Trobada
Pilar Moral, sopran
Enric Llorens i Amparo Camps, violins
Regina Fuentes, violoncel
Francisco López, Tiorba i guitarra
Francesc Valldecabres, clavecí