FRANCESC VALLDECABRES, director

Naix a Quart de Poblet el 1980. Inicia els estudis musicals amb C. Contreras i els prossegueix al Conservatori de València. Obté les titulacions de Piano (M. Álvarez-Argudo, E. Baró) i Composició (F. Tamarit, R. Pastor), i les titulacions superiors de Direcció d’Orquestra (M. Galduf, Premi Extraordinari), Direcció Coral (E. Cifre, Menció d’Honor), Improvisació- Acompanyament (E. Montesinos, Menció d’Honor) i Clavecí (C. García-Bernalt i R. Madrid). Posteriorment realitza els màsters d’Estètica i Creativitat Musical, a la Universitat de València; de Musicologia, a la Universitat Autònoma de Barcelona; i de Direcció Coral, al Conservatori de Rotterdam (W. Mandemaker); i obté el Diploma d’Estudis Avançats a la universitat portuguesa d’Aveiro.

Amplia els estudis de direcció amb M. Noone, S. Mas, J.L. Martínez, L. Tao, L. Vilamajó, H. Leenders, N. Nozzy; música antiga i barroca amb N. Peres da Costa, M. Pérès, M. Molina, M. L. Cortada, C. Mena, M. Schultheiss; improvisació amb E. Molina i R. Belda; i cant amb V. Alonso. Ha sigut seleccionat per realitzar classes magistrals de direcció impartides per F. Brüggen, amb l’Orchestra of the 18 th Century; i per A. van Beek, amb l’Orchestre d’Auvergne, totes dues organitzades per De Doelen.

Ha col·laborat com a corepetidor, continuista i pianista amb Laurens Collegium Rotterdam, Turiae Camerata, Laurenscantorij Rotterdam, Ensemble Cabanilles, Codarts Chamber Choir, Ars Musicae Mallorca, La Escaramuza, Orquestra Ciutat de Torrent, Capella de Sant Esteve, l’Almodí Cor de Cambra i Capella Saetabis, amb la qual ha treballat com a continuista i director assistent, i ha enregistrat Les Consolations, de J. J. Rousseau.

És director de l’Orfeó Universitari de València i de Música Trobada. Ha sigut director de l’Orfeó d’Aldaia, de la Coral de la Universitat d’Alacant i del Grup Ricercare. Ha treballat, com a director, amb la Junges Sinfonieorchester Hannover, Cor dels Països Catalans, Spanish Brass Luur Metalls, Amores Grup de Percussió, Perku-Va, Lux Venti, Cor Amalthea, Cor de la Universitat Catalana d’Estiu, Ars in Absentia, Orquestra Barroca i Seminari d’Òpera de Cambra del CSMV, Orquestra Barroca del CSMSSC, Melomans, Petits Cantors de València, Cor de la Universitat de Vílnius, Cor de la Universitat de Bremen, entre d’altres; i amb solistes com C. Mena, P. Moral, M. Rodríguez-Cusí, F. Oliver, M. L. Corvacho, L. Sintes, A. Montserrat, J. Pizarro, M. del Mar Bonet, etc.

El seu repertori abasta des de les ensaladas de Fletxa o el Requiem de Victoria fins a Pierrot Lunaire, de Schönberg; Les Noces i Mass, de Stravinsky; o Carmina Burana, d’Orff. També ha dirigit les obres principals del repertori coral, com els Requiem de Verdi, Mozart i Fauré, els Stabat Mater de Dvorák, Pergolesi i A. Scarlatti; Dido and Aeneas, de Purcell; Messiah i Utrecht Te Deum, de Haendel; Saint Nicolas, de Britten; Missa brevis de Kodály; El pessebre, de Casals; programes monogràfics dedicats a Monteverdi, Bach, Brahms, Vivaldi, Schubert, Britten, Bernstein, Charpentier, etc., i ha estrenat creacions de F. Coll, F. Carbonell, I. Latorre, E. Comelles, P. de Luis, R. Pastor, J. Sanz, etc.

Ha dirigit en la programació del Cicle d’Orgue del Palau de la Música de València, Societat Filharmònica de València, Festival de Música Contemporània Ensems, Festival Internacional de Música Antiga de Peníscola, Serenates al Claustre, MusAS, Sagunt in excelsis, Setmana de Música de Cambra de Montserrat o la Setmana Internacional de Morella, així com concerts a França, Portugal, Holanda, Itàlia, Alemanya, Romania i arreu de l’Estat espanyol. També ha enregistrat una quinzena de discos sobre patrimoni valencià, com a director o continuista, per a La mà de Guido, Assisi, UJI, UA, SEdeM i MuVIM.

Ha guanyat el premi d’estudis locals de l’Ajuntament d’Aldaia pel seu treball musicològic sobre Pasqual Fuentes Alcàsser (1721-1768), i ha comissariat el llibre Música tradicional d’Aldaia, de C. Pitarch i A. Andrés. En el vessant didactic ha format part de l’equip de direcció musical en enregistraments i projectes interdisciplinars, com Qui canta, Nadaltres o Els temps estan canviant. Ha sigut director artístic dels projectes docents Cerca Sonora -d’Ensems- i Òpera Prima. És coautor de nou llibres de llenguatge musical i cor per a les editorials Impromptu i Pearson. El curs 2010-2011 treballà com a professor de Cor al Conservatori de Rotterdam. Des de 2004 pertany, per oposició, al Cos de Professors de Música i Arts Escèniques de la Generalitat Valenciana en les especialitats de Llenguatge Musical i Cor, i actualment és professor del Conservatori Professional de Catarroja.